English
Expozitie Radu Balescu

Eveniment omagial dedicat fizicianului Radu Bălescu

 

Sub înaltul patronaj al Academiei Regale a Belgiei şi al Academiei Române, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei şi în colaborare cu Universitatea Liberă din Bruxelles şi Institutul Cultural Român – Bruxelles, Biblioteca Academiei Române a fost organizatoarea expoziţiei omagiale Radu Bălescu – L’Homme et le savant.


Radu Bălescu a fost un fizician recunoscut la nivel mondial pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul fizicii plasmei şi al mecanicii statistice. Membru al Academiei Regale a Belgiei şi membru de onoare al Academiei Române, Radu Bălescu a avut o carieră ştiinţifică de excepţie, încununată de titluri şi distincţii prestigioase. Şi-a început activitatea de cercetare la Universitatea Liberă din Bruxelles, avându-l ca mentor pe Ilya Prigogine, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1977). Nu întâmplător, această universitate a fost chiar locul unde s-a organizat evenimentul.


Expoziţia a cuprins o serie de documente şi fotografii din arhiva Academiei Regale a Belgiei, fotografii, documente şi obiecte personale din arhiva familiei, cărţi şi articole din colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi ale Bibliotecii Universităţii Libere din Bruxelles, panouri cu aspecte din viaţa, activitatea de cercetare şi aplicaţiile legate de teoriile ştiinţifice ale savantului român. A atras atenţia un jurnal scris de Radu Bălescu până la plecarea din ţară (1948), o adevărată cronică a familiei şi a societăţii acelor timpuri. De asemenea, traducerea unor poveşti de Ion Creangă (una dintre ele, Harap-Alb, fiind adaptată ca piesă de teatru muzical).


Într-unul din amfiteatrele universităţii, din proximitatea spaţiului expoziţional, personalităţile invitate au rostit alocuţiuni. Au luat cuvântul: Jean-Pierre Devroey - membru al Academiei Regale a Belgiei, ES Ştefan Tinca - ambasadorul României în Regatul Belgiei, Marius Sala - vicepreşedinte al Academiei Române, Paul Vandenplas, membru al Academiei Regale a Belgiei, Robert Adam, directorul Institutului Cultural Român – Bruxelles, Daniele Carati şi Boris Weyssow – profesori la Universitatea Liberă din Bruxelles şi colaboratori apropiaţi ai lui Radu Bălescu, Andrada Ianuş, doctorandă la University College of London. La final, Mihaela Dragu şi Maria Rafailă, reprezentantele Bibliotecii Academiei Române, în calitate de organizatori, au prezentat aspecte legate de personalitatea savantului român şi au menţionat o serie de exponate reprezentative. Au fost de faţă reprezentanţi mass-media (ai AGERPRES, Radio România Actualităţi şi ai unor jurnale locale), informaţiile referitoare la eveniment fiind preluate şi de alte ziare şi agenţii de presă.


Vernisajul a avut loc în ziua de 6 mai 2014, expoziţia rămânând deschisă până la data de 20 mai 2014.


Ecourile acestui eveniment au fost excelente, făcând vizibilă contribuţia Bibliotecii Academiei Române la aducerea în conştiinţa publică a unei personalităţi române de excepţie, ale cărei realizări au îmbogăţit patrimoniul ştiinţific universal. Radu Bălescu a fost o persoană cu vocaţie polivalentă: savant şi în acelaşi timp un pasionat de artă, un spirit rafinat.

Expoziţia omagială a fost un succes, un eveniment apreciat de public şi de colaboratorii fizicianului român. Ea a făcut parte dintr-un proiect comun româno-belgian, un demers de identificare a prezenţei unor mari personalităţi româneşti în spaţiul belgian.         

Filmul evenimentului

 

Title

 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro