English
IOSIF ISER GRAVOR (1881-1958)


IOSIF ISER GRAVOR (1881-1958)

Catalog de expoziţie

Galerie foto expoziţie

Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la trecerea în neființă a lui Iosif Iser, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române scoate în evidență două laturi semnificative ale creației artistului - Iser desenatorul figurii feminine și Iser în calitatea sa de gravor, rămânând ca, în altă perioadă, să tratăm și aspectul graficii satirice, latură impresionantă a activității artistului.

Într-adevăr, tehnica sa picturală se baza pe un desen viguros, astfel încât artistului îi sunt recunoscute calitățile excepționale de desenator, la care se adaugă și cele de gravor.

Când, în 1921, soții Iser se stabilesc la Paris, artistul frecventează Academia Liberă a lui Othon Friesz și reia legăturile amicale cu André Derain, D. E. Galanis, Jules Pascin. Acesta din urmă îl stimulează să experimenteze și gravura.

Iser are o pasiune pentru ineditul experimentului, dar jocurile sale pe placa de gravură vor dura numai 10 ani. Se pare că migala caracteristică lucrului în gravură nu îi era pe măsura firii tumultoase. A realizat circa 60 de gravuri, într-un număr restrâns de teme, pe care le reia obsesiv, în desen, gravură și pictură: tătăroaice, țărănci din Argeș, nuduri, odalisce și balerine, spaniole, femei în interior, câteva portrete și peisaje, gen la care se oprește destul de târziu și în care are realizări remarcabile.

Contemporanii lui Iosif Iser au fost de acord asupra calității remarcabile a gravurilor lui, cu care artistul poate fi încadrat în mișcarea avangardistă a epocii, dar exegeții s-au aplecat doar accidental asupra seriei de gravuri aflate în cele cîteva colecții din țară.

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române deține ciclul aproape complet al lucrărilor realizate de Iosif Iser, mai ales în tehnica pointe s?che-ului (gravură cu ac rece), de la stadiul de epreuve d'artiste la stadiile numerotate sau chiar la tiraje târzii, ceea ce scoate în evidență complexitatea acestui aspect din creația sa artistică, care ne determină să-l situăm, alături de alți artiști români și străini contemporani cu el, în rândul gravorilor moderni care merită să fie studiați și să îmbogățească patrimoniului colecțiilor de prestigiu.

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române vă invită Miercuri, 10 octombrie, la 13.30, în sala "Theodor Pallady" a bibliotecii , la vernisajul expoziției IOSIF ISER GRAVOR (1881-1958)



Title


 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro