English
Gravură Anton Kaindl din colecţiile Bibliotecii Academiei Române expusă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“
 

Gravură Anton Kaindl din colecţiile Bibliotecii Academiei Române, expusă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“


96 de gravuri semnate Anton Kaindl deţinute de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române au fost expuse joi, 25 aprilie 2013, în frumoasa sală de expoziţii a  Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, sub generoasa şi explicita titulatură Mărturii ale credinţei noastre din Oltenia, Muntenia, Transilvania, Moldova şi Basarabia, în creaţia graficianului elveţian Anton Kaindl.

Expoziţia se datorează d-lui dr. Sorin Sebastian Duicu, specialist cu vastă experienţă şi un impresionant portofoliu expoziţional, şi reflectă constanţa uneia dintre preocupările sale de cercetare: opera lui Anton Kaindl (1872-1951), gravor al curţii regale a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, pe care îl consideră, „unul dintre cei mai ardenţi graficieni care au reprodus arhitectura românească interbelică“.

După expoziţiile din 2007 (Muzeul Naţional Cotroceni, în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova) şi cea din 2008, care aduceau în atenţia specialiştilor şi a publicului iubitor de etnografie grafica realizată de Kaindl în Oltenia, reprezentând arhitectură vernaculară laică (conace, case, instalaţii populare) şi de cult (mănăstiri, schituri şi biserici, troiţe şi cruci de răscruce de drum, de mormânt sau de pomenire), cercetarea efectuată de dr. Sorin Duicu în colecţiile Bibliotecii Academiei Române este consacrată unui alt reper motivant şi anume Biserica – centrul spiritual al satului românesc. Noul demers expoziţional este, din această perspectivă, benefic pentru multe domenii de activitate, precum etnografia, arhitectura, istoria artei, teologia.

Expoziţia este însoţită de un album-catalog exhaustiv, conţinând toate piesele expuse: 96 de gravuri aparţinând Bibliotecii Academiei Române, 5 aparţinând Muzeului Satului „Dimitrie Gusti“, un autoportret şi un portret Anton Kaindl realizat de Mircea Olarian, oferite spre expunere de Muzeul de Artă, Palatul „Jean Mihail” din Craiova. Fiecare gravură beneficiază de o descriere ştiinţifică tip fişă de patrimoniu, căreia i se adaugă contextul istoric al realizării, precum şi o bogată bibliografie pe care autorul o defineşte, cu modestie, „selectivă“. Tipărit în condiţii grafice deopotrivă exigente şi elegante, catalogul este indubitabil un instrument de lucru util specialiştilor, atât din ţară, cât şi din mediul cultural internaţional, textul fiind redactat în română şi franceză.

Un fragment din bogatele colecţii ale Bibliotecii Academiei Române beneficiază, astfel, de o cercetare ştiinţifică pe măsura valorii lor, în cadrul unui parteneriat cultural cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, mediat de această dată de unul dintre cei mai competenţi cercetătorii români în domeniul iconografic, laic şi cu deosebire de cult.

Expoziţia este deschisă în perioada 25 aprilie - 25 mai 2013
Locaţie: Sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“
Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 11.00-19.00


 
Title

 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro