English
Remember Eugen Dragutescu
 


Expoziţia „Remember Eugen Drăguţescu“
16-23 decembrie 2014
Sala „Theodor Pallady“
Vernisaj 16 decembrie 2014, ora 12


În anul 2014 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea artistului Eugen Drăguţescu, grafician şi desenator apreciat deopotrivă în România şi în străinătate, din a cărui creaţie Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române deţine o importantă colecţie. Peste 70 de lucrări fac obiectul unei frumoase expoziţii organizate cu prilejul acestei aniversări în Sala „Th. Pallady“. Expunerea este întregită de alte câteva lucrări semnate Eugen Drăguţescu din colecţia particulară deţinută de Tudor-George  Pereverza (pseudonim Theodor Rogin).

Conceptul expoziţional este centrat pe creaţia grafică a artistului în care funcția principală o deține desenul, atât prin expresivitatea liniilor, cât și prin organizarea accentelor grafice în ansambluri reprezentative. Lucrările expuse vorbesc despre calităţile de portretist ale lui Eugen Drăguţescu, capabil să suprindă gestul semnificativ, emoţia mişcării, trăirea captivată şi captivantă a personajelor sale. Arheologul Lambrino, dirijorul Constantin Silvestri, dirijorul George Georgescu, pianistul Carlo Zecchi Adriano, Georgio de Chirico sunt surpinşi în desenele sau seriile grafice de mici dimensiuni, dar de mare eleganţă şi rafinament, în tehnica mixtă a peniţei şi cretei albe, însoţită uneori cu delicate intervenţii ale acuarelei. O valenţă complementară a creaţiei lui Drăguţescu este actualizată în cadrul expoziţiei de peisajele tip pastel, guaşă sau acuarelă, în care amprenta desenatorului rămâne o constantă.

Născut în România, la Iaşi, într-o familie de origine genoveză, Eugen Drăguţescu şi-a găsit împlinirea artistică în cea de-a doua casă a sa, în Italia, stabilindu-se mai întâi la Assisi (1950-1959) şi apoi, definitiv, la Roma, unde avea să se stingă din viaţă în 1993, la vârsta de 79 de ani.

Studiile şi le-a făcut în România, la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a avut şansa unor profesori remarcabili precum Constantin Artachino, Cecilia Cuţescu-Storck, Oscar Han, Francisc Şirato sau Jean Al. Steriadi, iar între anii 1940-1943 în Italia, la Accademia di Romania din Roma.

Debutul său este unul românesc: prima expoziţie o realizează la Galeriile Mozart, în 1936, pe când avea 24 de ani, iar în 1940 expune șapte lucrări la Salonul Oficial de toamnă din București. Adevărata afirmare şi recunoaştere artistică le cunoaşte însă la maturitate, în Italia, unde a avut numeroase expoziţii şi a primit prestigioase premii: Premiul oraşului Messina, Premiul SAROM, Veneţia, Medalia oraşului Florenţa etc.

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române vernisează expoziţia marţi, 16 decembrie 2014, ora 12, în Sala „Theodor Pallady“. Expoziţia este deschisă până în data de 23 decembrie 2014.

 

 
Title

 
 
  Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti, tel 021.212.82.84, 021.212.82.85, fax 021.212.58.56
www.biblacad.ro